faq

1. Наистина ли Roomba върши работа и ще почисти ли добре моите подове?
2. Как трябва да извадя и почистя четките на Roomba?
3. Как трябва да сменя въздушния филтър?
4. Пада ли Roomba от прагове или стълби?
5. Колко издържа батерията на Roomba ?
6. Как мога да накарам Roomba да се върне на базата си за презареждане?
7. Как мога да предпазя Roomba от заклещване?
8. Когато включа Roomba, тя се завърта ,”придърпва” и спира. Какво да направя?
9. Roomba е засмукала течност и четките или други компоненти са мокри. Какво да направя?
10. Какво означава, когато лампичката за зареждане на Roomba променя цвета си?
11. Къде се намира лампичката за зареждане?
12. Може ли Roomba да се справи с козината от домашен любимец?
13. Защо Roomba трака върху твърди подови повърхности?
14. Как да монтирам батерията на Roomba 500 серии?
15. Какви са различните режими на почистване на Roomba 500 серии?
16. Защо моята Roomba тръгва назад без видима причина?

Видео отговори на често задавани въпроси

Наистина ли Roomba  върши работа и ще почисти ли добре моите подове?

Да, Roomba наистина върши работа! Roomba използва уникална и мощна, патентована, 3-степенна почистваща система, която чисти перфектно повечето видове подови настилки в дома и офиса, влючително: паркет, ламинат, балатум, линолеум, теракот, гранитогрес,мокети, килими с малък и среден косъм и други твърди повърхности.

roomba

 

Независими изследвания доказват, че Roomba чисти, толкова добре, колкото стандартна прахосмукачка и дори по-добре на твърди подови повърхности и килими с къс и средно дълъг косъм, когато се използва за ежедневно почистване. В допълнение, компактните размери и форма на Roomba и позволяват да достигне под легла, дивани и други мебели, така всъщност тя чисти по-голяма площ от вашия под, от стандартна прахосмукачка.
Забележка: Roomba не е проектирана да чисти рошави килими или черги с ресни и пискюли . Въпреки това, ако имате рошави килими или черги с ресни и пискюли, има няколко лесни начина, по които можете да подготвите това помещение, за да използвате  Roomba и там.



2.Как трябва да извадя и почистя четките на Roomba?

Вашата  iRobot Roomba идва с почистващ инструмент, който ви помага да поддържате четките и чисти от косми и други отпадъци. За да чисти Roomba винаги перфектно , препоръчваме да почиствате четките на всеки 2-3 почистващи цикъла. Ако имате домашен любимец, който оставя много козина, препоръчваме да вадите и почиствате четките след всеки почистващ цикъл.
Как  да почистя четките на Roomba?:
1. Изпразнете контейнера на Roomba и я обърнете на обратно, на равна повърхност с отделението за четките към вас.
2. Отворете предпазителя на четките, като натиснете едновременно двата жълти, освобождаващи бутона.
3. Извадете основната и гъвкавата четки.
4. Използвайте почистващия инструмент, за да отстраните, колкото може, повече косми и мръсотия от четките (ако нямате под ръка почистващ инструмент, може да използвате стар гребен или вилица). Уверете се, че и двете четки имат жълти, пластмасови лагери в краищата и завършват с квадратен профил от едната страна и по-малко, въртящо се лагерче от другата. Внимание: ако загубите някой от лагерите, обадете се на вашия търговец / номерът  е на гаранционната карта/ за подмяна.
5. Извадете жълтите лагери, като ги завъртите леко настрани, докато се освободят. Почистете лагерите внимателно (използвайте кламер или друг тънък предмет, за да ги почистите и отвътре).
6. Поставете обратно четките и затворете предпазителя.
7. Извадете страничната четка като използвате отверка и почистете, ако има, косми и отпадъци под нея.

Remove Roomba's brush guard
Отворете предпазителя
на четките

Remove brushes from Roomba
Извадете четките
от Roomba

Cut hair away from brushes with cleaning tool
Почистете ги с почистващия инструмент

Remove hair with cleaning tool
Махнете космите  с почистващия инструмент

Remove Roomba's brush bearings
Извадете жълтите лагери

Clean Roomba's brush bearings with cleaning tool
Почистете жълтите лагери

Replace Roomba's brush bearings
Поставете жълтите лагери

Replace Roomba's brushes
Поставете четките на местата им

Replace Roomba's brush guard
Затворете предпазителя
на четките

 

3.Как трябва да сменя въздушния филтър?

За да чисти Roomba винаги перфектно , препоръчваме да почиствате въздушния филтър винаги, когато изхвърляте контейнера и да го подменяте на всеки 2 месеца. Ето как:
1. Първо извадете контейнера за боклук, в долната част се намира филтъра за фин прах, поставен е върху жълта рамка.
2. Издърпайте рамката настрани.
3. Извадете внимателно филтъра от мястото му на рамката. Моля, обърнете внимание на посоката, в която е поставен филтъра и поставете новия по същия начин.
4. Поставете новия филтър върху рамката като се уверите, че черните ленти по него са от долната страна     и филтъра е легнал добре на мястото си върху рамката.
5. Завъртете рамката обратно в контейнера и я затворете плътно, за да осигурите добра изолация. Поставете контейнера за боклук на мястото му в Roomba.

Remove dust bin
Извадете контейнера

Pull filter from bin
Издърпайте рамката настрани

Insert new filter in yellow frame
Извадете внимателно филтъра

Insert new filter into frame
Поставете новия филтър върху рамката

Replace filter frame in dust bin
Завъртете рамката обратно в контейнера

Поставете контейнера за боклук на мястото му в Roomba.

 

4.Пада ли Roomba от прагове или стълби?

Roomba е оборудвана с интелигентни сензори против пропадане /Cliff Sensors/, които разпознават прагове и стълби и я предпазват от падане. Въпреки това може да има ситуации, в които системата против падане да е по-малко ефективна. Например:

1. Заоблени стъпала
2. Хлъзгави повърхности.
3. Блокирани, от мръсотия, сензори против пропадане

Сензори против падане

 

Roomba showing Cliff Sensors


  Ако  Roomba не разпознава стълби, проверете сензорите против падане за мръсотия. За да направите това, първо изпразнете контейнера за боклук и обърнете Roomba с колелетата нагоре, върху равна повърхност. Огледайте четирите сензора против падане и ги почистете. Ако сензорите са чисти и работят нормално в други зони на дома ви, тогава ще е необходимо да поставите физическа бариера  или виртуална стена за да оградите проблемното място , за да ограничите достъпа на Roomba до тази зона.




5.Колко издържа батерията на Roomba ?

При правилна експлоатация батерията на iRobot Roomba ще издържи стотици почистващи цикъла и презареждания преди да се наложи да я смените. Ето няколко неща, които можете да направите, за да удължите живота на батерията и да осигурите винаги перфектно почистване с вашата Roomba:
Използвайте вашата  Roomba често. Вашата Roomba се захранва от презареждаема никел- металхидридна батерия (NiMH), която издържа най-дълго, като я използвате редовно.
Поддържайте четките чисти. Ако четките и техните оси са задръстени от косми и други отпадъци, вашата  Roomba ще прави по-голямо усилие да ги върти и ще използва повече от енергията на батерията, от нормалното. В екстремални случаи, това може дори да повреди батерията.
Дръжте вашата Roomba включена, когато не я използвате. Ако имате База за презареждане, дръжте Roomba на базата, която е включена към захранването. Ако нямате База за презареждане, дръжте Roomba включена директно към устройството за бързо презареждане, което е включено към захранването. Куплонга за директно включване се намира отстрани на вашата Roomba.
Уверете се, че зареждате вашата Roomba правилно. Когато Roomba е включена правилно, на базата за презареждане или на устройството за бързо презареждане свети постоянно зелената лампичка.
Презаредете вашата Roomba след почистване. Ако оставите вашата Roomba с изтощена батерия и невключена за повече от 24 часа това може да повреди батерията.
Поставете  Roomba и базата за презареждане на равна, твърда повърхност, докато се зарежда. Уверете се, че около тях имад достатъчно място за вентилация.Не се препоръчва да зареждате вашата Roomba върху килим или мокет!
Зареждайте и съхранявайте вашата Roomba на хладно и сухо място. Пазете вашата Roomba от продължително, директно въздействие на слънчеви лъчи и източници на топлина като печки, радиатори и др.
Извадете батерията, когато няма да използвате  Roomba за дълъг период от време. Ако няма да използвате  Roomba за няколко седмици , заредете напълно батерията, извадете я и я съхранявайте на сухо и хладно място. Когато решите да използвате вашата  Roomba отново, поставете батерията и я заредете напълно. Ако оставите  Roomba включена към захранването за седмици, без да я използвате, това може да повреди батерията.

 

6.Как мога да накарам Roomba да се върне на базата си за презареждане?

Ако разполагате с база за презареждане , Roomba ще се прибере за презареждане автоматично. Ако обаче  Roomba е спряна преди да достигне базата си, Вие можете да я накарате да се прибере и ръчно. Ето как:

  1. Уверете се , че Базата за презарежда не е включена към захранването и зелената лампичка за наличие на захранване, върху нея свети..

2. Уверете се, че няма виртуална стена на разстояние 2,4 метра от базата, за да се избегне смесване на инфрачервените лъчи.
3. Поставете базата на равно и достъпно място, без препятствия пред нея.
4. Поставете Roomba на около 1 метър от базата и натиснете бутона DOCK, Roomba ще се прибере на базата си сама. Ако не успее от първия опит, Roomba ще подходи отново, докато застане .
5. Когато Roomba застане на базата си за презареждане, уверете се, че и двете лампички на базата светят постоянно със зелена светлина. Ако това не е така, почистете контакторите на базата и от долната страна на Roomba и повторете вече описаните действия.



7.Как мога да предпазя Roomba от заклещване?

Система против заплитане
Roomba няма да се оплете в кабели, ресни на килими или пискюли. Когато Roomba регистрира, че е захваналa кабел или ресна, автоматично спира своята основна или странична четка и опитва да се измъкне. Започва да издава кликащ звук, когато системата против заплитане е активирана.
Когато Roomba попадне на ограничено, тясно място – обикновено излиза сама. Препоръчваме Ви , да наблюдавате вашата Roomba първите няколко пъти, когато я използвате, за да установите има ли места, на които може да се заклещи и да направите размествания ако е необходимо. Тъй като Roomba леко докосва стени, мебели и други обекти, докато чисти, отстранете леки предмети, които лесно мога да се съборят. Разбира се, ще постигнете по-добри резултати, ако предварително разчистите пода от разпиляни предмети- така чистенето ще отнеме по-малко време, а резултата ще е още по-добър..
Забележка относно килими с дълъг косъм: Roomba не е проектирана за чистене на килими с дължина на косъма над 2,5 см. Върху такива килими Roomba може да не е напълно ефективна.

8.Когато включа Roomba, тя се завърта ,”придърпва” и спира.Какво да направя?

1. Изключете iRobot Roomba като натиснете и задържите бутона CLEAN, докато светлината му угасне.
2. Извадете и почистете контейнера за боклук. Поставете Roomba с колелетата нагоре, върху равна повърхност
3. Огледайте четирите сензора против падане и ги почистете .

Roomba showing Cliff Sensors

4. След това натиснете предния демпфер, за да се уверите, че се движи нормално и е свободен от косми и мръсотия.

9.Roomba е засмукала течност и четките или други компоненти са мокри. Какво да направя?

Roomba е направена, за да събира само суха мръсотия и отпадъци. Ако четките за захванали вода или друга течност , следвайте инструкциите:

1. Изключете iRobot Roomba като натиснете и задържите бутона CLEAN, докато светлината му угасне.
2. Извадете и почистете контейнера за боклук.
3. Извадете филтъра. Почистете и изсушете внимателно всички части.
4. Отворете предпазителя на четките, като натиснете едновременно двата жълти, освобождаващи бутона. Почистете и изсушете внимателно четките.
5. Избършете внимателно място на четките, на контейнера и контакторите със суха кърпа.
6. След като сте сигурни, че всички компоненти са сухи, поставете ги обратно по местата им.

10.Какво означава, когато лампичката за зареждане на  Roomba променя цвета си?

11.Къде се намира лампичката за зареждане?
Roomba използва лампичката на бутона “Clean” , за да покаже, че се зарежда. Ползвайте тази таблица, за да определите статуса на батерията:



                                          

 

12.Може ли  Roomba да се справи с козината от домашен любимец?

ДА! Roomba се справя отлично с почистването на козината на домашните любимци. Ако вашите домашни любимци оставят много козина по пода- Roomba ще почисти вместо вас, но ви препоръчваме по-често да отстранявате космите навити около четките, за да се радвате на винаги отличен резултат.



13.Защо Roomba трака върху твърди подови повърхности?

Ако Roomba трака и издава необичайни шумове, когато чисти твърди подови повърхности, моля следвайте стъпките:.

1. Почистете четките
2. Отворете предпазителя на четките и го затворете внимателно, като се уверите, че е легнал добре на мястото си
3. Уверете се, че основната и гъвкавата четки имат поставени жълти лагери и са правилно инсталирани на местата си.

14.Как да монтирам батерията на Roomba 500 серии?

Моля следвайте тези инструкции, за да монтирате правилно новата батерия на вашата  Roomba 500 серии.

 
Махнете страничната четка , като развиете болтчето и с отверка
 
 

Развийте четирите болтчета, показани по-долу с отверка и свалете долния капак на робота




Извадете старата батерия


Поставете новата  батерия на  Roomba.
Поставете обратно долния капак  и завийте четирите (4) болтчета.
Поставете обратно страничната четка  и завийте внимателно болтчето и.


 
 

15.Какви са различните режими на почистване на Roomba 500 серии?

Roomba чисти съобразно режима на чистене, който сте избрали. Roomba има три режима на чистене.

Режим ‘ Почистване’/CLEAN  (всички модели)

Roomba автоматично изчислява размерите на помещението и се настройва да чисти достатъчно дълго време  за пълното почистване.
Режим ‘Чистене на зададено място’/SPOT(всички модели)
Roomba се движи от центъра на зададеното място навън по спирала с диаметър около 90см и след това обратно, чистейки по-интезивно посочената зона.
Режим ‘Чистене по разписание’ (чистене в зададено време) (Модели 550 и нагоре)

Когато е зададено време за започване на чистене, Roomba влиза в режим ‘Чистене по разписание’.Когато Roomba е програмирана да чисти, следващото време на започване на чистене периодично проблясва, за да покаже, че е програмирана. В зададеното време, Roomba напуска базата си за презареждане, чисти и когато е готова се връща отново на базата за зареждане

СЪВЕТ: Когато използвате  Roomba  заедно с Виртуален Навигатор , времето за почистване на една стая ще е около 35 минути


16.Защо моята Roomba тръгва назад без видима причина?

Ако Roomba тръгне назад без видима причина и издава звук : "Uh-Oh" пооследван от  9  кратки бипкания, демпферът/предната част на робота, която се докосва до стени, мебели и др./ и най-вероятно е задръстен с мръсотия и отпадъци.
Моля опитайте следното:
Леко потупайте депфера няколко пъти отстрани, за да изпадне мръсотия или отпадъци, които може да са причина за засядането му.
По възможност опитайте почистване със сгъстен въздух.